Zo maar een week in 2016, die in het teken staat van afscheid nemen van zaken die geen voorpaginanieuws zijn. Deze aanpassingen geven aan hoe snel de wereld aan het veranderen is.
Dag blauwe envelop
De blauwe envelop heeft het minste uitleg nodig, we communiceren niet meer per post maar digitaal. Steeds meer instellingen en bedrijven zijn alleen nog maar digitaal te benaderen. Soms heeft men nog een mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen, als je tenminste door het enorme startmenu heen getoetst bent. Maar negen van de tien keer zit je even later toch weer gewoon een formulier op een internetsite in te vullen.
Vooruitgang door digitaal communiceren?
Zeker voor bedrijven is digitaal communiceren een vooruitgang; minder kosten aan drukwerk, hele afdelingen die overbodig worden. Maar voor de klant? Zolang het werkt lijkt het efficiënter, maar o wee als er iets mis gaat.
Het leukste voorbeeld vind ik altijd als je de helpdesk belt (na lang speuren naar het juiste telefoonnummer) van je alles-in-één verbinding om problemen met je internetverbinding te melden. Dan vraagt de medewerker om je modem te resetten en vervolgens valt ook je telefoonverbinding uit (ach ja alles in één!). En mag je opnieuw in de “er zijn nog 8 wachtenden voor u file” om vervolgens je hele verhaal nog een keer te doen aan de volgende medewerker, die doodleuk hetzelfde advies geeft. Blijft lastig om een situatie uit de echte wereld te vertalen naar een oplossing door middel van digitale communicatie.
Dag rechterrijtje met advertenties in Google
Google haalt de advertenties in de rechterkolom van de zoekresultatenpagina weg. Dat is wat ik bedoel met het rechterrijtje, niet de slechtst presterende voetbalclubs van Nederland. Prima, zul je zeggen. Dat is toch vooruitgang, minder advertenties op zo’n pagina? Ja, maar je kunt steeds minder onderscheiden wat een advertentie is en wat een zoekresultaat is dat organisch vertoond wordt.
De 1e drie posities van een zoekresultatenpagina zijn nu al advertenties en dat worden er nu soms vier.
Deze beslissing van Google is niet over één nacht ijs gegaan, maar Google is dit al vanaf 2010 aan het testen. Waarom zo voorzichtig? Omdat ze niet dezelfde fout willen maken als de fout waar de dinosaurus Altavista door uitgestorven is. Deze zoekmachine begon in 2002 advertenties boven de zoekresultaten te zetten en iedereen stapte massaal over naar Google.
Google introduceerde na 2003 ook advertenties, maar dan rechts ernaast; het rechterrijtje! Vanaf het moment dat het marktaandeel boven de 90% lag is men heel voorzichtig ook advertenties aan de linkerkant gaan toevoegen. En sinds vorige week is er dus geen rechterrijtje meer.
Waarom loopt iedereen niet massaal weg bij Google?
Er gaan stemmen op die zeggen dat Google’s “don’t be evil uitspraak” niet meer klopt met hun daden, omdat met een beetje fantasie alle informatie op de zoekresultatenpagina boven de vouw alleen nog maar uit betaalde advertenties bestaat. Tevens stuwt men de veilingprijzen op door iedereen te dwingen te bieden voor een top 3 of 4 positie. Maar ik denk dat de reden nog veel eenvoudiger is waarom men niet wegloopt, de timing is niet toevallig.
Vanaf december 2015 zijn er in heel veel landen meer zoekopdrachten uitgevoerd op mobiele telefoons dan op desktop. Dus meer dan de helft van de zoekers gebruikt een klein scherm en ziet sowieso al geen rechterrijtje, en mist nu dus ook niets. Als je vanaf dat punt even doordenkt dan kun je snel zien waar de schoen wringt. Nu nog groeit het aantal zoekopdrachten in totaal door de groei op mobiel, maar op desktop niet meer. Daarbij is het gedrag op een mobiele telefoon fundamenteel anders, er wordt veel minder gesurft dan op een desktop. Veel meer gefacebookt, geappt en content bekeken zoals op YouTube. En zolang betalen met je mobiel nog geen gemeengoed is, wordt er nog steeds minder gekocht dan op desktop.
Als je dat vertaalt naar AdWords heb je minder gelegenheid om te adverteren, minder plaats om advertenties te laten zien en er zijn minder directe conversies. Hetgeen de ‘domme’ adverteerders niet zullen snappen en als gevolg hiervan minder zullen adverteren. Voorlopig zien de meeste adverteerders echter nog steeds groei en maken ze zich geen zorgen.
Maar Google heeft de blik al 3 tot 5 jaar verder staan, en met andere initiatieven nog veel verder zelfs. Maar laat die initiatieven je niet misleiden, het gaat uiteindelijk vooral om de inkomsten uit AdWords. Als ik bij Google zou werken zou het zweet me op het voorhoofd uitbreken. Stel je eens een wereld voor zonder Google, zoals bij Altavista nu het geval is. Ook ik ben ermee mijn bedrijf net zo goed afhankelijk van. Nee, dat gaat niet gebeuren.
Tijd voor actie dus
Een paar acties van Google zijn al goed zichtbaar zoals het verdwijnen van het rechterrijtje, andere zijn wat minder zichtbaar geweest maar ook al doorgevoerd. Zo is YouTube eindelijk geïntegreerd in de AdWords console, is Google Shopping verder ontwikkeld en zouden we als marketeers allemaal maximaal remarketing in moeten zetten. Allemaal tools die op mobiel heel goed werken. Ook worden partners en adverteerders al een tijdje serieus aangespoord in te spelen op de veranderingen door mobiel.
Google is helaas wel afhankelijk van het gedrag van zowel consument als ook adverteerder. Terwijl de consument razendsnel verandert is de adverteerder juist traag. De adverteerder heeft nog steeds geen fatsoenlijke, snelle, responsive website of heeft moeite met het op de juiste waarde schatten van de mobiele bezoekers in de sales funnel. Google kan daar slechts beperkt invloed op uitoefenen.
Het laatste woord is aan de mobiele gebruiker
Zoals met alle veranderingen is niet altijd direct zichtbaar wat de gevolgen zullen zijn. Vooruitgang betekent niet altijd verbetering voor iedereen. De blauwe envelop heeft een marktaandeel van 100% en de meerderheid van de mensen zal geen enkel bezwaar hebben tegen deze verandering. Wel is er al een meldpunt opgezet vanuit de ouderenorganisaties, men verwacht dus wel dat een groep gebruikers wel moeite heeft met het verdwijnen van de blauwe envelop.
Bij Google is het wel begrijpelijk welke kant zij op willen, maar de gebruiker bepaalt hier helemaal wat er gebeurt. Dat is de kern van marketing 3.0 en zelfs met een marktaandeel zo groot als dat van Google, heeft de gebruiker wel alternatieven of andere keuzes. Voor mij voelt dit als een belangrijk kantelpunt en ik ben nieuwsgierig om te zien hoe online mobiele marketing zich verder gaat ontwikkelen.
Dat de mobiele telefoon komende jaren nog meer gebruikt gaat worden is duidelijk. Wat het gedrag is wat daarbij hoort is continue in beweging en dit zullen we verder moeten meten en volgen. De focus in 2016 voor Impro Marketing is duidelijk het verder ontwikkelen van online mobiele marketing. Ook voor onze business-to-business klanten zijn er veel nieuwe kansen. Dit onderwerp krijgt in de blogposts komende tijd nog veel meer aandacht. Later dit jaar zullen we daar ook een aparte workshop online mobiele marketing voor organiseren.